Pancakes z malinami / Pancakes with raspberries.

(scroll down for the recipe in english)

Kto z Was śledzi mojego bloga na fejsbuku już naleśniki widział, przygotowałam je  na niedzielne leniwe śniadanie bo pod ręką znalazły się “promocyjnie” dorwane maliny z Tesco więc trzeba było je jakoś wykorzystać. Naleśniki w wersji amerykańskiej lubię bardzo i zawsze zdają u Nas egzamin, więc długo się nie zastanawiałam. Podałam je z malinowym sosem. Już wcześniej publikowałam dwa przepisy na naleśniki w amerykańskim stylu – a’la arabskie z daktylami i wodą z kwiatów pomarańczy a drugie z jagodami.

amerykańskie pancakes z malinami

Amerykańskie naleśniki z malinami i sosem malinowym

Składniki:

  • 130 g mąki (ang. plain flour)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub zwykłego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 180 + 100 g malin (100g na sos)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól) mieszamy razem w jednej misce. W osobnej mieszamy wszystkie składniki mokre (jajko, mleko, masło). Następnie składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy aż powstanie gładaka masa, dodajemy 200g malin, mieszamy wszystko razem. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu smażymy około 7 cm naleśniki z obu stron po 3-4 minut (konkretnie aż obie strony będą usmażone na złoty kolor). Resztę malin blendujemy na gładką masę, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru (może być więcej jeśli lubicie bardziej słodkie) – sos można przepuścić przez sito jeśli wolicie sos bez pestek.

Pancakes with raspberries

Ingredients:

  • 130 g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbsp vanilla sugar (optional)
  • pinch of salt
  • 1 egg
  • 250 ml milk
  • 2 tbsp butter, melted
  • 180 g + 100 g raspberries (100g for the sauce)
  • 2 tsp icing sugar

Method of preparation:

Combine dry ingredients together (flour, sugar, baking powder and salt). In a separate bowl, mix together wet ingredients (egg, milk, butter). Stir flour mixture into milk and egg mixture, then add raspberres – mix thoroughly until all ingredients are combined. Heat a lightly oiled frying pan over low heat. Pour or scoop the batter onto the griddle – 7cm each pancake. Cook around 3-4 minutes each sides (until pancakes are golden brown on both sides). The remaining raspberries blend in a food processor with icing sugar, until smooth. Pour over the pancakes before serving.

DSC_0212

SWALLOW’S RECIPES FOR LIFE

About these ads

9 thoughts on “Pancakes z malinami / Pancakes with raspberries.

  1. Sylwia, śliczne zdjęcia!:) Poza tym.. to teraz prześladują mnie te placuszki. U nas jeszcze maliny drogie i jakieś takie z importu.. :(
    Buziaki

    • Dziękuję Kochana! Ja Wam strasznie tych truskawek zazdroszczę :( u Nas te owoce są cały rok, ale cena praktycznie cały rok ta sama. Muszę poszukać jakichś targów czy dostawców truskawek i od nich kupić coś bezpośrednio bo 2 funty za kilkaset gramów to majątek szczególnie w lecie, kiedy powinny być tanie jak barszcz :/

  2. Pingback: August’s Recipes for Life challenge: milk, eggs and flour « Bangers & Mash

  3. Pingback: Recipes for Life: the final round-up « Bangers & Mash

  4. Pingback: Happy Pancake Day! | Happiness is homemade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s