Cinnamon rolls / Cynamonowe bułeczki

My first attempt to cinnamon rolls! They are addictive and absolutely delicious :-) next time I’ll make more!

Moje pierwsze podejście do bułeczek cynamonowych! Są przepyszne i bardzo uzależniające :-) następnym razem na pewno zrobię więcej!

cinnamon rolls, cynamonowe bułeczki

Cinnamon rolls

(adapted from the book: “Step by step baking”)

Ingredients:

*for the dough*

  • 345 g plain flour
  • 2-3 tbsp granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 7 g instant yeast
  • 120 ml water
  • 60 ml whole milk
  • 40 g unsalted butter
  • 1 egg

*for the filling*

  • 40 g unsalted butter
  • 2 tsp ground cinnamon
  • 3 tbsp granulated sugar

*glaze*

  • 100 g icing sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • 35 ml whole milk

Method of preparation:

First let’s make the dough: In a large bowl mix together flour, sugar, salt and yeast (dry ingredients) until combined. Next in a separate bowl mix butter, milk and water (wet ingredients) and heat it in a microwave until butter is melted. Stir the wet ingredients into the dry ingredients, add 1 egg and mix it all until dough is elastic and gently pulls away from the side of the bowl. On a floured surface, knead the dough for 3 minutes. Transfer it to a lightly greased bowl and set on the side to rest for 10 minutes. Now we can start making filling: After 10 minutes roll the dough out in a 30×20 cm rectangle. Melt the butter in a microwave and spread it over the dough. In a small bowl mix together cinnamon with sugar and sprinkle it all over the dough. Roll up the dough and cut into 8-10 pieces and place in a greased pan. Cover the pan and let the dough rise for 45-60 minutes in a warm and dry place. When the dough is double the size, preheat the oven to 190 C and bake for 25 minutes, when they start to get too brown, cover them with foil. For glaze: Mix the icing sugar with milk and vanilla extract and drizzle over ready rolls.

cinnamon rolls, cynamonowe bułeczki

Cynamonowe bułeczki

(przepis inspirowany książką: “Step by step baking”)

Składniki

*na ciasto*

  • 345 g mąki tortowej
  • 2-3 łyżki cukru białego kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży w saszetce (instant)
  • 120 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 40 g masła (bez soli)
  • 1 jajko

*na nadzienie*

  • 40 g masła (bez soli)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru kryształu

*na lukier*

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 35 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zabieramy się za ciasto: W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, sól i drożdże, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. W osobnej misce mieszamy mokre składniki – masło, mleko i wodę, następnie wstawiamy do mikrofalówki i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Taką mieszankę wlewamy do suchych składników i dodajemy jajko – mieszamy aż uzyskamy elastyczne i łatwo odrywające się od brzegów miski ciasto. Na posypanej mąką powierzchni ugniatamy ciasto przez ok. 3 minuty a następnie odstawiamy na 15 minut do lekko natłuszczonej miski. Teraz zabieramy się za nadzienie: Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 30×20 cm. Masło roztapiamy  w mikrofalówce i smarujemy nim wierzch ciasta. W małej misce mieszamy cynamon z cukrem i posypujemy tym wierzch ciasta. Zwijamy ciasto i kroimy na 8-10 kawałków, następnie przekładamy do lekko natłuszczonej formy do pieczenia. Nakrywamy ciasto czystą ściereczką bądź folią i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce aż do wyrośnięcia na 45-60 minut aż ciasto podwoi objętość. Nagrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy bułeczki przez 25 minut (jeśli zaczną za bardzo brązowieć, nakrywamy je folią aluminiową i dalej kontynuujemy pieczenie. Na lukier: Mleko mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym aż wszystko się połączy i nie będzie żadnych grudek (tak jak u Mnie, grudki piękne widoczne na zdjęciu!!). Gotowym lukrem polewamy wierzch bułeczek przed podaniem.

cinnamon rolls, cynamonowe bułeczki

About these ads

12 thoughts on “Cinnamon rolls / Cynamonowe bułeczki

  1. ja też upiekę tylko zakupię drożdże – a tak w ogóle to bułeczki cynamonowe kojarzą mi się z dzieciństwem, więc bardzo dobrze:)

  2. Pingback: drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi i kardamonowym aromatem | Kitchen pleasures and disasters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s