Kieszonki z ciasta francuskiego / Puff pastry pockets

Tomorrow is a New Year’s Eve, most of you probably already planned all the menus but if not, here is something you can make last minute. Puff pastry pockets with cheese, olives and chicken and another one with feta cheese and sumac.

Jutro już Sylwester i pewnie większość z Was zaplanowała sobie już co przygotuje na imprezy, ale jeśli jeszcze rozważacie jakieś szybkie przekąski mam dla Was coś idealnego – kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem, oliwkami i serem a druga wersja z serem feta i sumakiem.

puff pastry pockets, kieszonki z ciasta francuskiego

Puff pastry pockets

for chicken version:

  • 1 ready rolled puff pastry sheet
  • 1 chicken breast, (small) cubed
  • 70 g chedar cheese, grated
  • 10 green olives, sliced
  • 2 tbsp olive oil
  • 1/2 tsp sweet paprika
  • 1/2 tsp garlic granulated
  • 1/2 tsp onion powder
  • salt & pepper to taste
  • 1 egg, lightly beaten

for feta version:

  • 1 ready rolled puff pastry sheet
  • 100 g feta cheese, cubed
  • 1 tsp sumac (ground)
  • 1 egg lightly beaten

Method of preparation:

Chicken version – Preheat the oven to 180 C. Marinade the chicken in 1 tbsp of olive oil and spices – sweet paprika, garlic, onion for at least 30 minutes. Heat up the olive oil on the pan, add chicken and fry until cooked, stirring from time to time (around 6 minutes each side). Roll out puff pastry and cut it in half for 2 large pockets. Add a little bit of the chicken on one side of each pocket, grated cheese and sliced olives, season with salt and pepper, then fold over the pastry and press edges with the fork. Brush each pocket with beaten egg and bake for 20-25 minutes (until light golden). Feta version –  Preheat the oven to 180 C. Roll out puff pastry and cut into 4 equal pieces. In the middle of each pocket add cubed feta cheese and sprinkle with ground sumac, fold over the pastry and press edges wth the fork. Again brush with lightly beaten egg. Bake in the oven for 20-25 minutes (until light golden).

puff pastry pockets, kieszonki z ciasta francuskiego

Kieszonki z ciasta francuskiego

na wersję z kurczakiem:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 mała pierś z kurczaka, pokrojona w kawałki
  • 70 g startego sera cheddar
  • 10 zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

na wersję z serem feta:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Sposób przygotowania:

Na kurczaka – Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oliwy ze wszystkimi przyprawami poza solą i pieprzem, następnie smażymy na łyżce oliwy na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu mieszając aż będzie ugotowany (około 6 minut z każdej strony). Rozwijamy ciasto francuskie i przekrawamy na dwie duże połówki, na każdą z nich, mniej więcej z brzegu układamy kurczaka, starty ser i oliwki, solimy i pieprzymy do smaku, następnie ciasto zawijamy tak by przykryło nadzienie a brzegi przyciskamy widelcem. Każdą kieszonkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20-25 minut aż ciasto zacznie nabierać złotej barwy. Na ser feta – Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Rozwiajmy ciasto i przekrawamy na 4 jednakowe kawałki. Tak jak w przypadku kieszonek z kurczakiem, na brzeg każdej z nich (zostawiamy 3 mm miejsca od brzegu) układamy ser feta i posypujemy sumakiem, zawijamy ciasto i znowu każdą kieszonkę przyciskamy widelcem dla zabezpieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 20-25 minut aż do zezłocenia.

DSC_0860

puff pastry pockets, kieszonki z ciasta francuskiego

About these ads

7 thoughts on “Kieszonki z ciasta francuskiego / Puff pastry pockets

  1. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s